Reading Time: 3 minutes

4 Sebab Setiap Pemilik PKS Perlu Mohon Pinjaman Perniagaan

Memulakan usaha perniagaan baharu adalah perkara yang sangat mengujakan. Terdapat begitu banyak perkara yang perlu difikirkan dan dirancang. Salah satu aspek terpenting untuk memulakan perniagaan baharu ialah mendapatkan pembiayaan yang diperlukan.

Satu pilihan untuk mendapat pembiayaan untuk perniagaan baharu anda ialah memohon pinjaman perniagaan. Berikut ialah empat sebab setiap pemilik PKS perlu mohon pinjaman untuk perniagaan anda:


Anda Memerlukan Pembiayaan Untuk Memulakan Perniagaan Anda

Pemilik Perniagaan Memerlukan Sekurangnya RM100,000 Untuk Memulakan Perniagaan Baru

Sebab yang biasa anda memerlukan pinjaman perniagaan adalah anda perlu ada wang yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan anda. Walaupun anda mempunyai beberapa simpanan duit yang diketepikan, tidak mungkin anda mempunyai jumlah pembiayaan yang mencukupi untuk menampung semua kos permulaan untuk perniagaan baharu anda.

Kebanyakan perniagaan memerlukan sekurang-kurangnya RM100,000 hanya untuk memulakan perniagaan, dan itu tidak termasuk perbelanjaan bulanan berikutnya. Oleh itu, tidak mungkin anda hanya mempunyai jumlah wang simpanan itu. Dengan meletakkan pelan perniagaan yang kukuh dan difikirkan dengan teliti, anda akan dapat mengetahui anggaran kos yang diperlukan sebelum memohon pinjaman.


Kembangkan PKS Anda dan Capai Matlamat Perniagaan Anda

Mencapai Matlamat Perniagaan Anda Dengan Pinjaman

Satu lagi sebab anda memerlukan pinjaman perniagaan adalah untuk menggalakkan pertumbuhan perniagaan dan mencapai matlamat anda. Jika anda ingin mengembangkan perniagaan anda atau menambah produk atau perkhidmatan baharu, anda memerlukan pembiayaan tambahan.

Pinjaman boleh memberi anda pembiayaan yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan anda. Dengan pembiayaan ini, anda boleh membuat pelaburan seperti membeli inventori, membayar pemasaran dan pengiklanan serta menampung kos menyewa pejabat atau ruang runcit. Menyusun semua keperluan perniagaan anda pada peringkat awal adalah pelaburan yang bijak pada masa depan anda dan akan membantu anda mencapai tahap baharu dalam kerjaya perniagaan anda.


Anda Akan Mengelakkan Kesilapan Besar

Mengelakkan Bencana Kewangan Dengan Pembiayaan Baru

Salah satu kelebihan utama mendapatkan pinjaman perniagaan ialah ia boleh membantu anda mengelakkan kesilapan besar. Banyak perniagaan baharu membuat kesilapan menggunakan simpanan peribadi atau kad kredit untuk membiayai perniagaan mereka. Ini boleh menjejaskan kewangan peribadi anda dan boleh menjadi cadangan berisiko jika perniagaan anda tidak berjalan seperti yang dirancang.

Dengan pinjaman, anda boleh mengelakkan perangkap ini dan memisahkan kewangan peribadi anda daripada kewangan perniagaan anda, dan akan memberi anda ketenangan fikiran untuk membantu anda mengelakkan sebarang kemungkinan bencana kewangan.


Pinjaman Perniagaan Kerajaan Adalah Pembiayaan Yang Mampu Milik

Kerajaan Mempunyai Beberapa Skim Pinjaman Untuk Perniagaan Kecil

Salah satu sebab penting anda harus mempertimbangkan pinjaman kerajaan adalah kerana ia adalah pilihan pembiayaan yang berpatutan. SJPP ialah contoh syarikat berkaitan kerajaan yang menyediakan PKS akses yang lebih mudah kepada pembiayaan daripada institusi kewangan. Mereka mempunyai Skim Jaminan Modal Kerja yang membantu perniagaan yang baru, perniagaan eksport, Bumiputera dan pemilik perniagaan wanita mendapatkan pembiayaan modal kerja untuk membiayai matlamat mereka.

Kadar faedah dan keuntungan untuk jenis pinjaman ini secara amnya lebih rendah daripada yang ditawarkan secara langsung oleh bank swasta atau institusi kewangan lain. Di samping itu, syarat pembayaran balik untuk pinjaman kerajaan biasanya lebih fleksibel dan boleh distrukturkan mengikut bajet anda. Ini menjadikannya pilihan terbaik jika anda tidak pasti berapa banyak duit yang anda akan masuk setiap bulan untuk menampung pembayaran balik pinjaman.

Pinjaman kerajaan memberi peminjam cara yang lebih mudah untuk mendapatkan pembiayaan. Jenis pinjaman ini biasanya menawarkan perlindungan jaminan yang tinggi sehingga 80% untuk meningkatkan kepercayaan antara anda dan pemberi pinjaman. Biasanya, anda dijangka membayar balik pinjaman sepenuhnya dan melepaskan cagaran sekiranya berlaku kemungkiran. Kerajaan menanggung jenis pinjaman perniagaan ini, jadi bermakna anda dan institusi kewangan akan dilindungi jika anda tidak dapat membayar balik pinjaman.

Terdapat banyak sebab mengapa mendapatkan pinjaman perniagaan adalah idea yang baik, tetapi ini adalah empat yang paling penting. Jika anda serius untuk memulakan perniagaan, anda perlu mempertimbangkan untuk memohon pinjaman. Dengan pinjaman yang betul, anda boleh menjalankan perniagaan anda dalam masa yang singkat dan mengelak daripada membuat kesilapan yang mahal sepanjang perjalanan. Jadi apa tunggu lagi? Mula menyelidik pinjaman PKS hari ini dan cari pinjaman yang sesuai untuk usaha niaga baharu anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *